112 menn var samlet her seks uker våren 1814. De fattet viktige beslutninger, og 17. mai skrev de under grunnloven. De beredte grunnen for et fremtidig selvstendig "Kongerige Norge"
29. april 2025 var vi 38 postpensjonister som tok turen til Eidsvoll og fikk innblikk i den historien som fant sted her.
Til 200 års jubileet i 2014 ble bygningen restaurert både utendørs og innendørs, slik at den nå framstår slik den var da Carsten Anker stilte sin bolig til rådighet for Riksforsamlingen.
Vel plassert på benker der Eidsvollsmennene satt for 211 år siden, fikk vi historien fortalt av vår engasjerte guide Anja. Vi lærte om dette på barneskolen (for noen år siden), men har aldri fått leve oss inn i det på samme måte.
Bakgrunnen var Napoleonskrigen, da Danmark var på parti med Frankrike, som tapte. I Kieltraktaten ble Danmark pålagt å avstå Norge til Sverige. En gruppe kløktige nordmenn mente tiden var inne til å frigjøre seg fra eneveldet. Det ble valgt representanter fra hele landet (representantene nordfra rakk dessverre ikke fram i tide) til en riksforsamling. Forsamlingen besto av 112 menn som skulle ta stilling til 3 viktige spørsmål:
Det ble flertall for ønsket om selvstendighet – og da fulgte arbeidet med å forfatte og vedta en grunnlov. Det ble også valgt en konge – prins Christian Frederik av Danmark som var stattholder i Norge. Han holdt sin trontale på Eidsvoll 19. mai 1814.
Sverige ville ikke gå med på Norges ønske om selvstendighet, og det brøt ut krig sommeren 2014. Norge måtte kapitulere og den nyvalgte kongen abdiserte allerede i oktober. Norge måtte gå i union med Sverige, men takket være den sterke selvstendighetspolitikken fra riksforsamlingen og Christian Frederik, oppnådde vi en stor grad av selvstendighet innenfor unionen.
Vi fikk omvisning i rommene, både i Ankerfamiliens private fløy og mottakelsesrommene der Christian Frederik ble innkvartert. Vakre, fargerike og detaljrike tapeter, tepper og møbler. Vi avsluttet runden i kjelleren med kjøkkenet. Hver dag i seks uker ble det tilberedt 3-retters middager til 112 personer i én gruepeis – se bildet!
Vi fikk lunsj servert i Wergelandsbygningen med deilig soppsuppe à la 1814, samt kaffe og vafler.
Tusen takk til Turkomiteen ved Turid for et flott opplegg.
Fotos og tekst: Turid Sætre, Wivian Thunestved, Kirsti Stalheim